Lokeslottet: Dyphavets hemmeligheter

Lokeslottet: Dyphavets hemmeligheter - Skoleprogram

Ble med ned til en verden med skorsteiner av kokende vann på havets bunn! Her skaper varme kilder liv uten sol - og gir ny forståelse av livets tre. Grensesprengende teknologi brukes for å kartlegge det ukjente.

Dato
Tidspunkt
Sted
Pris
torsdag 8. mai 2025
Kl. 12:00
-14:00
Universitetets Aula, Naturhistorisk Museum
Kun for inviterte
DEL PÅ

Vi har invitert elever til å delta på en spennende dag - med foredrag fra av dyktige forskere på Universitetet i Bergen.

Frem til 70-tallet trodde vi at dyphavet var livløst, langt fra den livgivende solen. Så oppdaget vi hydrotermiske skorsteiner. Dette er sprekker i havbunnen hvor varmt, mineralrikt vann strømmer opp fra jorden for å skape undersjøiske øyer som yrer av unikt liv.

På arrangementet dere er invitert til den 8. mai 2025 skal vi fortelle om oppdagelsen av det vi kaller for Lokeslottet - et digert undersjøisk felt langs
Atlanterhavsryggen mellom Island og Svalbard.

Her har fem slike hydrotermiske skorsteiner har gitt forskere og verden flere overraskelser. Her finner vi nemlig en form for liv som overlever de ekstreme forholdene med temperaturer på flere hundre grader og et enormt høyt trykk.

Oppdagelsene vi har gjort her i dypet gjør at vi kanskje må tenke helt nytt når vi skal skrive historien om livets tre!

Dyphavet er jordens siste uutforskede skanse. Hver gang vi reiser ned i det ukjente lærer vi noe nytt. Om hvordan jorden beveger seg, om helt nye og unike økosystemer - og gir oss en helt ny forståelse av hva liv kan være for noe.

Hva vi lærer flere kilometer nede på havets bunn gir oss ikke bare kunnskap om hva som er mulig her på jorden, det gir oss også kunnskap om hva som kan være mulig på planeter millioner av lysår borte. Bli med på en reise fra havets bunn til Jupiters måner.

Å bygge Lokeslottet

Hvordan og hvorfor dannes det skorsteiner med kokende vann på havets dypeste bunn?

Hydrotermiske skorsteiner finner vi der hvor de tektoniske platene møtes. Dette er de platene som jordens skorpe består av.

Der platene møtes sprekker de opp slik at vann kan trenge ned mot magmaen i jordens indre. Vannet blir varmet opp og blir fullt av mineraler og salter fra berggrunnen. Vannet som nå er mange ganger varmere enn kokepunktet til vann her på overflaten. Vannet kan få temperaturer opp mot 400°C.

Det varme mineralrike vannet fra dypt nede på havbunnens jordskorpe treffer det kalde dyphavet over, og mineralene og saltene blir til faste stoffer.

Dette er byggesteiner i de skorsteinene vi jakter på.

Vannet som strømmer opp i skorsteinene gir dessuten energi til et vell av mikroorganismer. Denne energien, som vi ikke trodde eksisterte på så store havdyp, gir liv - helt uten solens livgivende stråler.

Mikroorganismene lever altså av varmen og mineralene som strømmer opp fra jorden dyp, og danner første steg i et næringsnettverk som er helt ulikt det vi finner her oppe på jorden overflate der vi selv bor.

Dyphavet skjuler mange hemmeligheter - og i dette foredraget får du et lite glimt av en av de største!

Active chimneys at the Fåvne Vent Field on the Arctic Mid-Ocean Ridge. Credit: CDeepSea/University of Bergen/ROV Aegir6000

Dyphavets hemmeligheter

Mikrobielt liv i varme kilder og bioteknologiske muligheter.

Bli med til Lokeslottet, noen tusen meter under havoverflaten!

Her finner vi økosystem med unike organismer som lever i mørke under ekstreme miljøforhold. Lys slipper ikke til her og mikroorganismene bruker gass som energikilde i stedet for lys.

Kanskje var dette energikilden for det første livet på jorda?

Mikroorganismene drives her av kjemosyntese i stedet for fotosyntese. De legger grunnlaget for mer avansert dyreliv i og omkring de varme kildene.

Tilpasningen til ekstreme miljøforhold gjør mikro-organismene interessante også med tanke på hvordan vi mennesker kan bruke dem. Spesielt nyttig er at de har enzymer som tåler svært høye temperaturer.

Den nye kunnskapen om de hittil ukjente mekanismene for liv på havbunnen gir også nye muligheter for oss mennesker - spesielt innen bioteknologi!

Variation of colors at Gnitahei, near Fåvne Vent Field. The blue/gray color is clay, the white silicified rocks, and in between some porous sulphides and redish iron precipitaes can be seen.Credit: CDeepSea/University of Bergen/ROV Aegir6000

Å lage kart over det ukjente

Hvordan ser det ut på havbunnen?
Hva finnes der nede?

The deep ocean is the largest, most remote and least understood ecosystem on Earth.

To be able to map the deep seafloor and unlock its secrets is a challening endevour - and requires diving into uncharted territory using advanced technology and working in extreme conditions.

The technology is as groundbreaking as those used to get the rover Opportunity to Mars or the Juice explorer to Jupiter.

In this presentation I will introduce you to some of the seafloor landscapes and habitats found on the Arctic Mid-Ocean Ridge and discuss why it is important to map them.

ROV*-en Ægir6000 takes pictures and samples at impossible depths.

Join us for a trip to Pedro’s world, down below!

Undervannsforskningsrobotoen ROV-en Ægir 6000 Credit: CDeepSea/University of Bergen/ROV Aegir6000